Sastanak izaslanstava HDZ BiH i SDA u Odžaku

ODŽAK, 7. 3. 2012. Predsjednici HDZ BiH i SDA prof. dr. Dragan Čović i Sulejman Tihić izrazili su optimizam u pogledu postizanja dogovora o većini pitanja koja će se naći na dnevnom redu sastanka lidera šest političkih stranak u BiH koji će biti održan u petak, 9. ožujka u Banjoj Luci.

"BiH se nalazi u finišu političkih dogovaranja", rekao je Tihić nakon sastanka izaslanstava SDA i HDZ BiH u Odžaku, izrazivši nadu da će se politički lideri šest političkih stranaka na sastanku u Banjoj Luci dogovoriti o pitanjima vojne i državne imovine, a, ukoliko pokažu hrabrost i spremnost, mogu se brzo dogovoriti i o provođenju odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu "Sejdić - Finci".

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović izrazio je uvjerenje da će u Banjoj Luci biti postignut dogovor o svim pitanjima što bi, kako je rekao, političare trebalo motivirati da izvršnu vlast ubuduće oslobode političkih tema, odnosno da se Vijeće ministara BiH počne agresivnije baviti ekonomskim pitanjima.

"Do kraja petog mjeseca su postavljeni rokovi da se riješe bitna pitanja. Nema nijedne prepreke da na vrijeme ne usvojimo fiskalni okvir u BiH za 2012. godinu, a kada je u pitanju vojna i državna imovina ta pitanja su stavljena davno u jasnu formu i ne vidim nijedan razlog da se o ovom pitanju ne dogovorimo u petak", rekao je dr. Čović.

Pitanje provođenja odluke "Sejdić - Finci" Čović je okarakterizirao kao nešto složenije, ali da se, ipak, može naći rješenje kako to ne bi bila prepreka za kandidaturu BiH u EU u lipnju mjesecu ove godine. Lideri SDA i HDZ BiH dogovorili su i da razgovori o pitanju grada Mostara budu nastavljeni na razini gradskih odbora stranaka. Razgovori izaslanstava HDZ BiH i SDA u Odžaku bit će nastavljeni u četvrtak, 8. ožujka 2012. godine, u 9.00 sati.

Sastanku su nazočili i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, dok su u izaslanstvu HDZ-a BiH Nikola Lovrinović, Marinko Čavara i Borjana Krišto.

Sastanak izaslanstava HDZ i SDA održava se dva dana uoči sastanka šest stranačkih lidera u Banjoj Luci, na kojem se očekuju razgovori i rješenja o važnim pitanjima poput vojne imovine i provođenja presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju ''Sejdić i Finci''.

Domaćin sastanka šest lidera koji će biti održan u Banjoj Luci, 9. ožujka, je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Statistika

Broj prikaza (hitova) članaka
600445

Tko je online

Imamo 212 gostiju i nema članova online