Potpisani ugovori u vrijednosti od 490.000 KM za projekte utopljavanja zgrada, sanacije šteta od poplava i klizišta, te zaštite nacionalnih spomenika na području Županije Središnja Bosna

Dana 1. kolovoza 2019.godine, u Vitezu je izvršeno potpisivanje ugovora iz nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja, u svezi tekućih i kapitalnih transfera utvrđenih Proračunom Federacije BiH za 2019. godinu, u oblastima utopljavanja zgrada radi uštede energije, sanacije šteta od poplava i klizišta, te zaštite nacionalnih spomenika.

Ugovore su potpisali federalni  ministar prostornog uređenja Josip Martić s jedne strane, te predstavnici slijedećih općina, institucija i tijela vlasti s druge strane: načelnik općine Kreševo Renato Pejak, načelnik općine Busovača Asim Mekić, načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić, načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura, tajnik Ministarstva zdravstva i socijalne politike u Vladi ŽSB Snježana Gučanin i gvardijan Franjevačkog samostana sv. Katarine u Kreševu fra Josip Tomas .

Tom prigodom, potpisani su slijedeći Ugovori između Federalnog ministarstva prostornog uređenja i gore navedenih predstavnika općina, institucija i tijela vlasti: Ugovor o utopljavanju sportske dvorane Osnovne škole„Busovača“, Ugovor o utopljavanju objekta Srednje škole Kreševo, Ugovor o utopljavanju bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ Nova Bila i Ugovor o utopljavanju Doma zdravlja Vitez. U navedenim ugovorima, Federalno ministarstvo prostornog uređenja je sudjelovalo s 50.000,00 KM za svaki objekt pojedinačno.

Osim navedenog, potpisan je i Ugovor  načelnikom općine Kreševo o sufinanciranju projekta sanacije klizišta na lokalnom putu Crnići-Crnićki Kamenik, a sa načelnikom općine Busovača Ugovor o sufinanciranju projekta rekonstrukcije oštećenih vodozaštitnih zidova i propusta nastalih uslijed poplava i klizišta,u kojem je Federalno ministarstvo prostornog uređenja sudjelovalo sa 100.000,00 KM po projektu. Isto tako, sa načelnikom općine Fojnica potpisan je Ugovor o dodjeli interventnih sredstava u iznosu od 70.000,00 KM za sanaciju putne komunikacije Bakovići-Bistrica. S gvardijanom Franjevačkog samostana potpisan je Ugovor o dodjeli 20.000,00 KM za nastavak izgradnje muzeja u samostanu sv. Katarine u Kreševu.

Potpisivanju ugovora nazočio je i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, koji je tom prigodom zahvalio ministru Martiću na prepoznavanju projekata koji su od velikog značaja za Županiju Središnja Bosna, čestitao predstavnicima općina, institucija i tijela vlasti, izrazivši uvjerenje da će federalna razina vlasti i dalje biti potpora županijskoj i općinskim vlastima u realizaciji projekata kojima će se pridonijeti poboljšanju kvalitete života u općinama u ŽSB.

Federalni ministar Josip Martić kazao je kako je u proteklim godinama bilo više uspješno realiziranih partnerskih projekata između navedenih općina i lokalne zajednice s jedne i Federalnog ministarstva prostornog uređenja s druge strane, te je izrazio uvjerenje da će i ovi,danas potpisani Ugovori također biti realizirani na zadovoljstvo i dobrobit svih korisnika ovih objekata kao i cjelokupnog stanovništva navedenih područja.

Navedeni predstavnici općina, institucija i tijela vlasti zahvalili su se ministru Martiću na dosadašnjoj suradnji, pri čemu je izraženo zadovoljstvo i zahvalnost kako zbog činjenice da se ovim projektima, osim sanacije postojećih oštećenja uzrokovanih poplavama i klizištima, osigurava i viši stupanj buduće zaštite stanovništva i objekata od posljedica eventualnih poplava i klizišta, kao i visok stupanj uštede energenata postignut utopljavanjem objekata, zdraviji i ugodniji uvjeti za boravak i rad korisnika navedenih objekata, iskazujući pri tome nadu da će se ovakav vid uspješne suradnje lokalnih zajednica i federalnih institucija nastaviti i u budućnosti.

Statistika

Broj prikaza (hitova) članaka
701419

Tko je online

Imamo 117 gostiju i nema članova online